Canalblog
Editer l'article Suivre ce blog Administration + Créer mon blog
Publicité
Het Elektronische Journaal
28 mars 2013

Van koplampen die verblinden tot Buurman Bonje: onze les van woensdag 27 maart 2013

Dames en meisjes, jongens en heren !

1. Om te beginnen hebben we weer, net als vorige week, een aantal interessante dingen en weetjes verteld over onze klassenburen. En daar ook, eventueel, over gediscussieerd, over de dingen en weetjes dan.

2. Training Technisch Lezen: we hebben een blad uitgedeeld met een achttal zinnen.(zie hier). Elke zin is vier keer voorgelezen en, uiteraard, opgenomen met behulp van de eenvoudig te gebruiken opnamemogelijkheden die de tegenwoordige mobiele telefoons ons bieden. Zo hebben we 32 korte opnames kunnen maken, van steeds tussen 3 en 5 seconden. Want ieder probeert natuurlijk ... zo snel mogelijk te lezen! Ha! De opnames zijn uitstekend verlopen, en het voorlezen was van hoge, soms heel hoge kwaliteit.

3. Toen de opnames eenmaal voltooid waren, hebben we de zinnen zelf eigenlijk pas besproken. Sommige zinnen zijn een beetje raar. Wat staat er eigenlijk precies? Kennen we alle woorden eigenlijk wel?

4. De als huiswerk geschreven (eventueel fictieve) autobiografische (reis)verhalen zijn ingezameld. Volgende week gaan we ze herschrijven tot reclameachtige teksten.

5. We hebben een leeg blad uitgedeeld (hier) met de volgende opdracht : "Je gaat luisteren naar de acht zinnen die we eerder deze dag hebben opgenomen. Schrijf elke zin op. je mag zo vaak naar de zinnen luisteren als je wil." Een dictee dus! Ha, waar we zinnen opschrijven die we zelf voorlazen! Volkomen willekeurig gekozen, en blind geselecteerd, hier een voorbeeldje van een voorgelezen zin.

6. We hebben elkaars werken gecorrigeerd, en de meest voorkomende fouten en vergissingen besproken, waarna alle gemaakte dictees zijn ingenomen, ter verdere analyse.

7. We hebben de door het Centraal Instituut voor Toetsontwikkeling op de markt gebrachte leestoets M8 gedaan. De gemaakte toetsen zijn ingenomen ter correctie.

8. Buurman Bonje in de poppenkast! Als afsluiter weer een nieuwe episode van de avonturen van Jan K. (met dank aan juf E.)

Herschrijf de zinnen op het uitgedeelde blad (zie hier) Het zijn zes zinnen. Let op de congruentie tussen onderwerp en persoonsvorm, met andere woorden: vraag je af of het werkwoord met het gegeven onderwerp in het enkelvoud moet dtaan of in het meervoud. Verbeter de zinnen als je denkt dat dat nodig is.

Meneer Ed denkt weer: "Dat was weer een fijne les." Tot volgende week !

Publicité
Publicité
Commentaires
Publicité
Derniers commentaires
Publicité